AM-erikoispitkät Somerolla 29.6.2008

KUTSU | LÄHTÖLUETTELO | OHJEET | RATAPITUUDET JA HAJONNAT | TULOKSET

  KILPAILUKUTSU
Varsinais-Suomen Suunnistuksen erikoispitkän matkan mestaruuskilpailut sunnuntaina 29.6.2008 Somerolla klo 15 alkaen. Kilpailut suunnistetaan monipuolisessa Vesajärven maastossa, jossa suunnistuksellisia haasteita riittää kaikenikäisille. Kasvillisuus on keski-ikäistä mäntyvaltaista talousmetsää, jossa kulkukelpoisuus on enimmäkseen hyvä. Runsas varvikko tekee kuitenkin etenemisestä paikoin raskasta.

Sarjat aluemestaruuskilpailussa H/D21, H35 - 80, D35 - 65, H/D16, 18 ja 20. Määräysten mukaan 14-sarjalaiset eivät saa osallistua 16-sarjaan. Ei-varsinaissuomalaiset kilpailijat saavat suunnistaa kilpailun ulkopuolella myöhemmin ilmoitettavien järjestelyjen mukaisesti. Ratapituudet tulevat ratamestarin alustavien tietojen mukaan vaihtelemaan miesten yleisen sarjan 16,5 kilometristä vanhimpien ikämiesten 4,5 kilometriin.

RATAPITUUDET, RASTIEN LUKUMÄÄRÄT JA KÄYTETTÄVÄT HAJONTAMENETELMÄT

Ks. erillinen linkki

Viskurihajonta on eräänlainen perhoshajonnan muunnos, jonka tarkoituksena on hajottaa metsään lähtenyttä kilpailijajoukkoa ajallisesti. Hajontamenetelmä perustuu eräänlaisiin perhosiin, jotka kilpailijat kiertävät eri aikana, toiset radan alkuosassa, toiset radan loppuosassa. Kaksoisviskurihajonnassa perhosia on kaksi, mikä mahdollistaa neljä erilaista kombinaatiota. Lopulta kaikki tulevat kiertäneeksi samat rastit. Menetelmästä tulee havainnollistava piirros kilpailuohjeisiin.

Paitsi hajontamenetelmissä, myös ratojen luonteessa on eroja sarjoittain. Kaikissa radoissa on kuitenkin pyritty tarjoamaan monimuotoista suunnistusta rohkeista reitinvalintaväleistä tarkkaan kartanlukuun.


1) Missään sarjassa ei ole yhteislähtöä. Osa sarjoista lähetetään tavanomaisesti kolmen minuutin lähtövälein, osassa käytetään 30 sekunnin lähtöväliä ja erityistä viskurihajontaa, joka tuottaa käytännössä vähintään kolmen minuutin lähtövälin näiden sarjojen kilpailijoille.

2)Kilpailun ulkopuoliset (hämäläiset, uusmaalaiset jne.) osanottajat lähetetään metsään 15 minuuttia varsinaissuomalaisten lähtöjen jälkeen vastaavin menetelmin.


Ilmoittautuminen:
- sähköpostitse jatijose@cc.jyu.fi, perillä viimeistään ma 23.6. klo 22.00
- tekstiviestitse numeroon 044 - 535 6682 samaan ajankohtaan mennessä.
- postitse Janne Seppälä, Häiviäntie 215, 30100 Forssa, postileima 23.6.

Ilmoittautumisessa tulee mainita sarja johon ilmoittaudutaan, ilmoittautujan nimi, seura ja Emit-numero, muuta ei tarvita.

Määräajan jälkeen tapahtuneet ilmoittautumiset tulkitaan jälki-ilmoittautuneiksi ja niistä peritään kaksinkertainen osanottomaksu. Jälki-ilmoittautuminen päättyy torstai-iltana 26.6. klo 22, jonka jälkeen ilmoittautuneita ei enää oteta.

Osanottomaksut:
H/D18- 11,00 euroa / osallistuja
H/D16 6,00 euroa / osallistuja
Maksut maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä tilille Someron Sp 432710-240396.

Opastus:
Tieltä 280 noin 15 kilometriä Somerolta (kansankielellä sanottuna Kesätorin risteyksestä), ks. alla olevasta kartasta. Kesätorilta tienvarsipysäköintiin ajaa noin 15 minuuttia. Pysäköinnistä kilpailukeskukseen on matkaa hieman yli kilometri, jonka voi verryttelymielessä taittaa jalan. Järjestäjä kuitenkin kyyditsee pysäköinnistä kilpailukeskukseen huonojalkaisia ja varusteita tarpeen mukaan.

Lähtöön matkaa noin 45 (!!! ) metriä. Ensimmäinen lähtö klo 15.

Kilpailukeskuksessa on suunnistajien iloksi myös sauna ja järveenkin voi pulahtaa löylyjen välissä.

Kartta: Vesajärvi 1:10000, käyräväli 5 metriä, ajantasaistetaan kilpailua varten.

Lähtöaikatiedot (kisaviikolla): www.s-net.fi/somesa/suunnistus

Toimihenkilöt:
Kilpailunjohtaja Tuula Kuisma 050 3820028, ratamestari Janne Seppälä 044-535 6682.

Ratamestarin kaino toivomus:
Toivon, että saunomaan jäävät, reissusta palautuvat suunnistajat antaisivat radoista palautetta. Jos vointia, voimia ja luottamusta riittää, tulen olemaan kahden vuoden kuluttua olevan Sm-erikoispitkän ratamestari ja kartoittaja, ja otan mielelläni vastaan eri-ikäisten suunnistajien näkemyksiä siitä, millaista erikoispitkän matkan suunnistuksen pitäisi olla. Kaivataanko enemmän pitkiä vai lyhyitä rastivälejä, juostavia osuuksia, pienipiirteisiä alueita, nousuja tai jotakin muuta. Kaivataanko väliaika- tai yhteislähtöjä tai jotain hajontamenetelmiä? Viimeksi mainitusta asiastahan päättää viime kädessä Suunnistusliitto, mutta järjestäjä voi toki esittää ehdotuksia eri hajontamenetelmien ja lähtöjärjestelyjen käytöstä.

Someron Esan suunnistusjaosto toivottaa suunnistajat tervetulleiksi hitaasti kiiruhtavaan suvi-iltaan!